Ofis Histeroskop ile Minimal Rahatsızlık İçin 13 Adım

video laringoskop-disposable blades1
VİDEO LARİNGOSKOP
2 Kasım 2020
flexible_ureteroscopy
Flexible Üretroskop Teknolojisi Daha Etkin Tedaviler için Gelişiyor
1 Aralık 2020

Ofis Histeroskop ile Minimal Rahatsızlık İçin 13 Adım

Ofis Histeroskopi işleminde hastaya minimal rahatsızlık yaşatarak prosedürleri tamamlamanın yollarına ilişkin Federal Fluminense Üniversitesi Genel Cerrahi ve Uzmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Jinekoloji Profesörü Ricardo Bassil Lasmar tarafından bir makale yayınlandı. Makalede Ofis histeroskopinin kabul edilebilir rahatsızlık sınırının bireysel olduğu, her hastanın kendine ait olduğu ve buna her zaman muayene eden kişi tarafından saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi. İşlemden 30 dakika önce skopolamin butilbromid kullanımının ağrıyı ve vagal etkinin sonuçlarını azaltacağı belirtilen makalede, Ketorolac Trometamol gibi daha güçlü antienflamatuarlar ve analjeziklerin de kullanılabileceğinin altı çizildi. Minimal rahatsızlık ile ofis histeroskopi yapmak için gerekenler şu şekilde sıralandı:

“1- Muayeneden önce hastayla konuşun: İşlemin nasıl olacağını, hangi noktalarda rahatsızlık duyabileceğini, rahminin içini de göreceğini ve olup biteni daha iyi anlayacağını ayrıntılı olarak açıklayın. Prosedürün talep üzerine derhal kesileceğini belirtin. İşlemden sonra dört ila yedi gün kanama olabileceği konusunda uyarın. Mümkünse histeroskopun nasıl ilerleyeceğini ve nerede rahatsızlık hissedeceğini modellerle gösterin. Jinekolog prosedür hakkında bilgi verdiğinde, adımları detaylandırdığında, rahatsızlığın katlanılabilir olmasını sağladığında ve sorduğunda işlemi durduracağından emin olduğunda hasta daha sakin ve kendinden emin hale gelir.

2- Daha küçük aletler: Rahatsızlık, histeroskopun çapı ile doğrudan ilişkilidir ve 6 mm veya daha küçük olanlar daha belirgindir. Özellikle vajinal doğum yapmayan, postmenopozal ve / veya yaşlı hastalarda.

3- Operatif kanallı histeroskopik gömlek: Bir ameliyat kanalının varlığı, endometriyumun biyopsisine, tanımlanmış lezyonlara veya histeroskopik muayenehane ameliyatına aynı anda ve alet değişikliğine gerek kalmadan, yani transservikal yoldan diğer aletlerin çıkıp yerleştirilmesine izin verir. Ameliyat kanalı, biyopsi veya cımbız, makas veya 5-7 FR’lik cihazlarla ameliyata izin verir, forseps ile biyopsi, Novak veya küret ile olandan çok daha az rahatsızlık verir ve bazen spekulum yerleştirilmesi gerekir.

4- Vajinal dokunuş, özellikle çok anterior veya posterior servikslerde, belirgin anteversofleksiyonlarda veya uterus retroversiyonlarında, serviksin ve uterus gövdesinin pozisyonunun tanımlanmasını kolaylaştırır. Bu işlemin başında histeroskopun vajinadaki hareketini azaltır.

5- Hasta, kalçaları jinekolojik masanın biraz üzerinde ve alt ekstremiteleri iyice uzakta olacak şekilde jinekolojik pozisyondadır. Bu pozisyon, gerektiğinde minimum ve pürüzsüz iç hareket için geniş dış hareketi, bu daha az rahatsızlıkla kolaylaştıracaktır. Lateralize uterusta, histeroskopun hareketinde herhangi bir tıkanma olmaması için alt ekstremite uterus lateralizasyonundan uzaklaştırılmalıdır. Belirgin anteversiyonda, el arkaya yerleştirilirken, retroversiyonda çok anterior olacak ve bazen jinekoloğun ayakta durmasını gerektirecektir.

6- Mikro kamerayı sağ elinizle, başparmak ve işaret parmağı arasında destek olacak şekilde tutun, sol el ışık kaynağı kablosunu tutarak tüm hareketleri 30 dereceyi optimize etmeye izin verir. Eksendeki değişim sağ elin kuzey-güney, doğu-batı hareketi ile, yanallık ise ışık kaynağı kablosunun dönüşü ile yapılır, sol el ile kontrol pilotunun soluna konumlandırıldığında gözlenir. Rahim boşluğunun sol tarafı, rahim ön duvarına aşağı doğru konumlandırıldığında değerlendirilir. Bu sayede hafif hareketlerle rahim boşluğunun tamamını incelemek mümkündür.

7- Anormal uterin kanama histeroskopinin en önemli belirtisi olduğundan, hastada bir miktar kanama olsa bile muayenenin yapılmasına izin verdiği için sıvı distansiyon medyası kullanılmalıdır. Salin distansiyonu, vajinoskopi yaparak vajinal spekulum yerleştirilmeden ve servikse Pozzi cımbızla klemplenmeden muayenenin yapılmasını sağlar. Ancak rahatsızlığı en aza indirmek için, rahim iç kısmının değerlendirilebilmesi için mümkün olan en kısa sürede boşluğu genişletebilecek mümkün olan en düşük basıncı kullanmanız gerekir. Yüksek basınç ve uzamış muayene süresi daha fazla rahatsızlığa neden olacaktır. Gaz distansiyon ortamı, CO2’nin tüplerden geçişi nedeniyle histeroskopi sonrası ağrıya neden olabilir.

8- Hastanın muayeneyi takip etmesi için bir monitör koyun. Bu onu görüntünün güzelliği ile eğlendirir, işlemi anlar ve başarısı için jinekoloğa katılır. Histeroskopinin diğer görüntüleme testlerine göre avantajı, hastanın görmesi, anlaması ve aktif katılımının mümkün olmasıdır, bu nedenle bu işlemin kolaylaştırıcısı olarak kullanılmalıdır.

9- Darlık ve sineşi bölümlere ayırın ve onları germeyin veya kuvvetle kırmaya çalışmayın. Fibrotik doku kesiti hastaya ağrıya neden olmazken, kuvvetle üstesinden gelmeye çalışmak büyük rahatsızlık ve ağrıya neden olur, bu nedenle dış ve iç açıklık darlığını ve fibröz intrauterin sineşi kesmek için 5 veya 7 fr histeroskopik makas kullanın. Sineşiyolizde ağrı referansı, miyometriyal kesitin olası bir işaretidir, yani yanlış pertuittir, bu nedenle mümkün olduğunda intrauterin sineşiyi anestezi olmaksızın ayakta histeroskopide parçalamaya çalışırız.

10- Pelvise basmak histeroskopinin rahatsızlığını azaltır. Histeroskopide, iç açıklıktan geçiş, vagal reaksiyon riski ile hasta için en büyük rahatsızlık anını temsil eder. Bu rahatsızlığı en aza indirmek için, çakışan histeroskop eksenleri, iç orifis eksenleri ile birlikte sunulmalıdır. Bu amaçla, histeroskop oval açıklıklara lateral olarak yerleştirilmeli veya öne doğru yönlendirilmiş histeroskop eğiminin ucu ile vurgulanmış retroversfleksiyonlarda belirgin anteversofleksiyonlarda veya posteriorda yerleştirilmelidir. Tüm bu tür dönme hareketi (fiber optik kablo) ve eksen (mikro kameranın kuzey-güney, doğu-batı hareketi) katlanılabilir olması için düzgün bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hastanın elinin pelvise yerleştirilmesi bu andan itibaren rahatsızlığı büyük ölçüde azaltır ve işlemin sonuna kadar sürdürülmelidir. Pelviste bu basınç aynı zamanda anteversfleksiyonlarda uterusun rektifikasyonuna da yol açar.

11- Değişen intrauterin basıncın, düşük basınçların kullanılması veya uterus boşluğundaki sıvının boşaltılması ve değiştirilmesi, duvara yapışık küçük lezyonların yanı sıra adenomiyoz veya küçük submukoz fibroidler gibi subendometriyal değişikliklerin görüntülenmesini sağlar. Bu dinamik, büyük intramural fibroidlerin neden olduğu uterus boşluğunda dışsal kompresyonu algılamamıza izin verir.

12- Yönlendirilmiş biyopsi, Lezyonun en temsili alanı, anatomopatolojik çalışmada daha fazla tanısal kesinliğe izin verir ve geleneksel biyopsiler, küretler ve Novak aletlerine göre çok daha az hasta rahatsızlığına neden olur. Aspirasyon kanülleri de daha az rahatsızlığa neden olur, ancak giriş için spekulumun yerleştirilmesi ve bazen rahim ağzının Pozzi ile sıkışması daha fazla rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Diğer bir avantaj, cımbız veya makas lezyonun tabanına yönlendirildiğinde lezyonun tam ekserezini yapma olasılığıdır. Yönlendirilmiş biyopsi ile veya poliklinik cerrahisinde materyalin çıkarılması, distansiyon ortamının giriş musluğunun kapatılması ve materyalin optiğe yaklaşması, tüm histeroskopun birlikte geri çekilmesi ile gerçekleşmelidir.

13 – İşlem sonunda distansiyon ortamının boşaltılması – Geriye kalan distansiyon sıvısı medyumunda kramplara neden olabilir, bu nedenle uterus boşluğunun tamamen boşaltılması gerekir. Bu, büyük açılı ve / veya çok dar yolları olan uterusu olan hastalarda yapılmalıdır.

Z S
Z S

Bir Cevap Yazın