3
Rijit Endoskopi Tamiri ve Onarımı Hizmetleri
17 Mart 2021
artroskop
Artroskop ile Kolaylaşan Ortopedik Ameliyatlar
6 Mayıs 2021

Histeroskop Teknolojisi ile Teşhis ve Tedavi

histeroskop_

Histeroskopi, anormal kanamanın nedenlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için doktorunuzun rahminizin içine bakmasına izin veren bir prosedürdür. Histeroskopi, rahim ağzını ve rahmin içini incelemek için vajinaya yerleştirilen ince, ışıklı bir tüp olan histeroskop kullanılarak yapılır. Polipleri, fibroidleri ve yapışıklıkları çıkarmak için operatif bir histeroskopi kullanılabilir.

İki farklı tipte histeroskop mevcuttur. Sert histeroskoplar, dürbün ve toplam 2,9–4 mm çapında dış kılıf olmak üzere iki parçadan oluşur. Dış kılıf, uterus boşluğunun distansiyon ortamının içeri ve dışarı akışına izin veren ve bir irigasyon-emme cihazına monte edilebilen emme ve irigasyon valfleri ile birlikte gelir. Ayrıca, özel olarak tasarlanmış aletlerin ameliyat amaçlı veya biyopsi için endometriyal dokunun alınması için geçebileceği bir ameliyat kanalı vardır. Avantajları, ofis dışı histeroskoplarla tamamen aynı olmalarıdır, bu nedenle histeroskopi konusunda deneyimli bir klinisyen için öğrenme eğrisi yoktur ve vajinal spekulum (dokunmadan teknik veya vajinoskopik yaklaşım) yerleştirilmeden kullanılabilirler.  Ayrıca, emme cihazı ile birlikte kullanılabilirler, çok çeşitli cihazlar ise bunlar için özel olarak tasarlanmıştır ve dürbünler 12, 25 veya 30 derecelik açısal görüşte mevcuttur. Dezavantajlarda, pek çok parça halinde geldiklerini ve ayrıca optiklerin 2 mm çapından çok ince olduğunu, bu da onları temizlik ve dezenfeksiyon sırasında çok kırılgan hale getirdiğini, sertlik nedeniyle mevcut bir uterus perforasyonu riski bulunduğunu belirtmemiz gerekir. Son olarak, esnek histeroskoplara kıyasla daha geniş genişliğe sahiptirler.

Esnek histeroskoplar herhangi bir ek parça olmadan kompakttır, hatta ışık kaynağı kablosu bunlara kalıcı olarak sabitlenmiştir. Dış kılıfla gelmezler, bu da emme mekanizmalarının olmadığı anlamına gelir, ancak esnek aletlerin takılabileceği ve biyopsi ve küçük cerrahi prosedürler için kullanılabileceği bir çalışma kanalı vardır. Esneklik nedeniyle görme açısı 120 dereceye kadardır, bu nedenle hastanın rahatsızlığını en aza indirebilecek histeroskopun dışarıdan manipülasyonu yoktur. Temizlik, dezenfeksiyon ve saklama, sert olanlardan daha basittir. Uterusun olası delinmesi pek mevcut değildir, ancak tam tersine yerleştirme sırasında kapsam gevşek yapışıklıklar veya büyük polipler veya fibroidler gibi endometriyal yapılar tarafından engellenebilir. Uygulamada ve deneyimlerimizden, bu, yerleştirmeden önce ince bir dilatör ile servikal kanalın genişletilmesinin tercih edildiği anlamına gelir. Esnek bir histeroskopla vajinoskopik yaklaşımın uygulanması sert olanlara göre daha zordur ve bu nedenle her durumda vajinal spekulum kullanılması gerekir, ancak diğer yandan servikal kanalı düzleştirmek için tenakulum kullanımına neredeyse hiç gerek yoktur. , esneklik nedeniyle, kapsam her tür uterustan kolaylıkla geçebilir. Son olarak, esnek histeroskopların kullanıldığı prosedürlerde hastaların daha az ağrı ve rahatsızlık yaşadığına dair net kanıtlar vardır [ Esnek bir histeroskopla vajinoskopik yaklaşımın gerçekleştirilmesi rijit olanlara göre daha zordur ve bu nedenle her durumda vajinal spekulum kullanılması gerekir, ancak diğer yandan servikal kanalı düzleştirmek için tenakulum kullanılması neredeyse hiç gerekli değildir. esneklik nedeniyle, kapsam her tür uterustan kolaylıkla geçebilir (anteverted, retroverted, vb.). Son olarak, esnek histeroskopların kullanıldığı prosedürlerde hastaların daha az ağrı ve rahatsızlık yaşadığına dair net kanıtlar vardır [ Esnek bir histeroskopla vajinoskopik yaklaşımın gerçekleştirilmesi rijit olanlara göre daha zordur ve bu nedenle her durumda vajinal spekulum kullanılması gerekir, ancak diğer yandan servikal kanalı düzleştirmek için tenakulum kullanılması neredeyse hiç gerekli değildir. esneklik nedeniyle, kapsam her tür uterustan kolaylıkla geçebilir. Son olarak, esnek histeroskopların kullanıldığı prosedürlerde hastaların daha az ağrı ve rahatsızlık yaşadığına dair net kanıtlar vardır.

Histeroskopi ne zaman kullanılır?

Polipler ve fibroidler : Histeroskopi rahimde bulunan bu kanserli olmayan büyümeleri gidermek için kullanılır.

Adezyonlar: Asherman Sendromu olarak da bilinen uterus adezyonları, rahim içinde oluşabilen ve kısırlığın yanı sıra adet akışında değişikliklere yol açabilen skar dokusu bantlarıdır. Histeroskopi, doktorunuzun yapışıklıkları bulmasına ve gidermesine yardımcı olabilir.

Septumlar: Histeroskopi, doğumdan itibaren var olan uterusun bir malformasyonu (kusuru) olan uterus septumunun olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Anormal kanama : Histeroskopi, menopoz dönemleri arasında veya sonrasında kanamanın yanı sıra ağır veya uzun menstrüel akışın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Endometrial ablasyon, diğer aletlerle birlikte histeroskopun, ağır kanamanın bazı nedenlerini tedavi etmek için uterus astarını yok etmek için kullanıldığı bir prosedürdür.

Z S
Z S

Bir Cevap Yazın