flexible_urs
Flexible Urs ile Taş Kırma Tedavisi
1 Aralık 2020
rijit_endoskop
Rijit Endoskoplar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
14 Aralık 2020

Sistoskop ile Tanı Prosedürü Hakkında Bilgi Alın

Sistoskop

Sistoskop cihazı, mesane içindeki bir röntgen veya diğer yaygın görüntüleme prosedüründe net bir şekilde görünmeyen durumları incelemek ve tedavi etmek için gerçekleştirilen minimal invaziv bir tanı prosedürü olan Sistoskopi için kullanılır. Sistoskopi işleminden önce hastalardan mesanelerini boşaltmaları istenir. İnce ışıklı bir tüp olan sistoskop, üretra yoluyla mesaneye yerleştirilmeden önce lokal anestezi uygulanır. Su veya salin daha sonra sistoskop aracılığıyla mesaneye dağıtılır. Sıvı mesaneyi doldururken mesane duvarı gerilerek, doktorun mesaneyi ayrıntılı olarak tam olarak görmesine izin verilir. Doku örnekleri toplamak veya herhangi bir anormalliği gidermek için ek aletler de takılabilir. Tüm süreç 45 dakika sürebilmesine rağmen, muayenenin yapılması genellikle sadece on dakika sürer.

Bu prosedürle, doktorlar mesane içindeki hedeflenen alanları net bir şekilde görselleştirebilirler. Doktorlar, aşağıdakileri içerebilecek çeşitli nedenlerle bir sistoskopi yapabilirler:

İdrarda kanın nedeninin belirlenmesi

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının araştırılması

Üretra tıkanıklıklarının değerlendirilmesi

Biyopsi için doku örneklerinin alınması

Yabancı cisimlerin çıkarılması

Üreter içerisine bir kateter yerleştirilmesi

Sistoskopi Komplikasyonları

Sistoskopi, kalıcı komplikasyonlar olmaksızın çoğu hasta için güvenli kabul edilir. İşlemden sonra idrar yolunda hafif şişlik ve idrara çıkma sırasında yanma olabilir, ancak bu yan etkiler genellikle işlemden 48 saat sonra azalır.

Z S
Z S

Bir Cevap Yazın